"Poso per memòria", la crònica arenyenca de 1714

Francesc Bellsolell va redactar la seva Crònica dels anys 1713 i 1714 des del seu casal a Sant Martí d’Arenys, un lloc privilegiat per seguir els esdeveniments que van sacsejar Catalunya al llarg de la Guerra de Successió. Sant Martí d’Arenys (Arenys de Munt) es vertebrà a l’entorn de la Riera d’Arenys, una de les vies de comunicació més importants entre el Maresme i el Vallès. El camí ral que unia Santa Maria d’Arenys (Arenys de Mar) amb Sant Celoni resseguia tot el tram de riera fins a Sant Martí i s’enfilava pel fondo de Can Rossell fins al Collsacreu i baixava de manera força abrupta cap a Vallgorguina i Sant Celoni. Des del litoral era la via més ràpida per accedir a l’interior de Catalunya, cap a Granollers, Hostalric, Vic o Manresa. Les dues vies foren utilitzades pels destacaments militars, les partides de voluntaris o els sometents per traslladar-se ràpidament d’una comarca a l’altra.

D’altra banda, el tram final de la Riera, les sorres de la qual conformen les platges d’Arenys foren utilitzades com a punt de partida per a nombroses expedicions marítimes destinades a socórrer l’assetjada Barcelona amb queviures i materials, sobretot carbó i llenya. També fou punt de desembarcament de les dues expedicions que envià la ciutat de Barcelona amb l’objectiu d’aixecar el país contra l’ocupació borbònica, la del Diputat Militar, el 9 d’agost de 1713, i la del coronel Ermengol Amill, el 30 de gener de 1714.
 

Una crònica molt personal i detallada des del Front exterior

Des d’un mirador excepcional, Francesc Bellsolell construí el seu relat de la Guerra de Successió. L’escrit, però, no el va inserir en el Llibre de Vàrias Notas pel risc que això comportava, sinó que optà per copiar-lo, de forma més dissimulada, en un altre llibre que en les seves tapes apergaminades porta el títol gens sospitós de Llibre de dèbits y crèdits de Casa Bellsolell de la Torra. Aquest és un volum relligat en pergamí, en format allargat de 15 x 42 centímetres, que presenta un bon estat de conservació.

La redacció de la Crònica està carregada d’informació intentant abastar tots els fets esdevinguts durant aquells dos anys decisius. L’autor n’era ben conscient de la transcendència històrica dels moments que li tocà viure, així com de les conseqüències nefastes per al futur del país. Francesc Bellsolell fou un austracista convençut, fet que traspua al llarg del seu escrit, però sempre condicionat pel seu estatus de pagès benestant.

Per la manera de redactar els fets i per les poques precisions cronològiques que dóna al llarg del relat, fa l’efecte que Francesc el va escriure un cop finalitzat el conflicte bèl·lic. Francesc Bellsolell degué anotar en alguna mena de borrador la seqüència dels fets en els seus aspectes més rellevants en el mateix moment, o poc després, que aquests s’esdevingueren: fets, personatges, llocs, batalles, enfrontaments,...

Edició a cura de Francesc Forn

La Crònica de Francesc Bellsolell va ser publicada per primera vegada a Arenys de Munt l’any 1981. Aquesta versió va patir un excés de regularització ortogràfica, ja que la intenció de la publicació era facilitar al màxim la lectura. Antoni Simon publicà la Crònica l’any 1993 com a Apèndix en el seu llibre Pagesos, capellans i industrials de la Marina de la Selva: la regularització ortogràfica de la seva transcripció és la que hem seguit en l’actual edició. La transcripció del doctor Simon ha servit de referència a Francesc Forn per comparar-la amb el text original i arribar a la versió definitiva que ara s'ha editat i presentem.

L’edició inclou gravats de l’epoca, fotogràfies i dues làmines dissenyades expressament per explicar l’expedició del Diputat i la batalla de la Candelera. Aquesta darrera s’ha cenyit al relat textual de Bellsolell per recrear l’enfrontament entre el destacament borbònic de Mataró i els fusellers d’Ermengol Amill la diada de la Candelera de 1714.

Mercè Colomer, bibliotecaria i documentalista, ha prologat el llibre  amb una exahustiva referència i a les fonts d’informació generals sobre la Guerra de Successió.
 

Edita: Crea’t Edicions
ISBN: 978-84-942772-3-8
Pàgines: 120
Preu: 15 euros.

 >>>> Podeu comprar-lo des d'aquí

 

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprobar si ets o no humà, per evitar entrades d'spam automàtiques.